آیا سبک زندگی نفرات برتر کنکور با دیگر افراد متفاوت است؟

توسط : آناهید گستر خلیلی

آیا سبک زندگی نفرات برتر کنکور با دیگر افراد متفاوت است؟

به عنوان یک داوطلب کنکوری شاید تا کنون فکر می‌کردید که برای موفق شدن در کنکور، فقط داشتن ساعت مطالعه بالا، حل تست فراوان، شرکت در کلاس های آموزشی کافی است و کل کنکور در همان چند ساعتی که سر جلسه هستید خلاصه می‌شود، درحالی‌که پشت این آزمون چند ساعته یک زندگی چند ماهه و یک سبک زندگی کنکوری وجود دارد به طوری که همه اجزای زندگی روزمره بر نتیجه نهایی تاثیرگذارند. زمان طولانی که تا برگزاری این آزمون ها پیشرو دارید، رقبای سرسخت، رقابت تنگاتنگ و حفظ انرژی تا انتهای مسیر؛ همگی عواملی هستند که نشان می‌دهند شما برای موفقیت نیازمند یک سبک زندگی کنکوری هستید.

می دانید فرق یک انسان موفق و هدفمند با یک فرد آماتور و غیر حرفه ای چیست؟ یک فرد حرفه‌ای می داند که اگر هدفی داشته‌ باشد باید تمام زندگی‌اش را در راستای دستیابی به هدف هایش تنظیم کند. اگر داوطلب کنکوری هستید احتمالا شما نیز با این سوال مواجه شده اید، که آیا سبک زندگی نفرات برتر کنکور با دیگر افراد متفاوت است؟ قطعا که بله! حال باید ببینیم منظور از لایف استایل کنکوری چیست؟ در ادامه مهمترین آنها را برای شما بازگو کرده ایم.

خواب منظم و کافی

به عنوان یک فرد بزرگسال بالغ و به خصوص یک داوطلب کنکوری که ساعت‌ها از ذهنش کار می‌کشد؛ باید 7 الی 8 ساعت خواب شبانه باکیفیت داشته باشید.در سبک زندگی یک فرد کنکوری موفق، بهترین ساعت برای خوابیدن قبل از ساعت 12 شب و بهترین زمان بیدار شدن، ساعت 6 صبح است.لازم است بدانید بدن ما یک ساعت بیولوژیکی خاص دارد که اگر با شب‌زنده‌داری و تا ظهر خوابیدن آن را به هم بزنید، نتیجه آن افت عملکرد و کاهش بازدهی شما خواهد بود. اگر شب‌ها به سختی به خواب می‌روید یا تا صبح بارها از خواب بیدار می‌شوید و احتمالا خواب شما کیفیت خوبی ندارد، و باید به دنبال علت آن باشید. برای مطالعه بیشتر، بهتر است به جای کاهش میزان ساعت خواب، سراغ اوقات تلف شده بروید و آن را به حداقل برسانید و کیفیت مطالعه خود را افزایش دهید. خواب کم یا بی کیفیت، باعث کاهش تمرکز و حافظه می شود و در صورت استمرار ، منجر به بیماری و فرسودگی خواهد شد.

برخی از علل بی‌خوابی یا بد خوابی در شب عبارتند از:

  • استفاده از گوشی موبایل قبل از خواب
  • خواب بعد از ظهر بیشتر از یک ساعت
  • مصرف قهوه بعد از ساعت 2 بعدازظهر
  • فکر و خیال و درگیری ذهنی
  • بی‌تحرکی در طول روز
  •  

ورزش کردن و تحرک کافی

به عنوان یک داوطلب کنکوری کسی از شما توقع ندارد که در سال کنکور به یک ورزشکار حرفه‌ای تبدیل شوید؛ بلکه بهترین راه برای مبارزه با حس خمودگی، کسالت و درد ناشی از یک جا نشستن، تمرینات ورزشی شامل حرکات کششی ساده و نرمش و پیاده روی روزانه در هوای آزاد است. خصوصا اگر داوطلبی هستید که تمام وقت خود را در خانه می‌گذرانید، باید حتما ورزش کردن را در سبک زندگی کنکوری‌تان بگنجانید. 

برخی از فواید ورزش کردن برای کنکوری‌ها عبارتند از:

  • تقویت استخوان‌ها و عضلات برای نشستن‌های طولانی مدت
  • ترشح هورمون‌های شادی‌آور و بهبود خلق و خو
  • افزایش تمرکز ذهنی و حافظه
  • افزایش سطح انرژی روزانه
  • خواب راحت شبانه
  • تقویت نیروی اراده
  • کنترل وزن
  •  

تغذیه مناسب 

در طول روز چه غذاهایی مصرف می‌کنید؟  آیا به بهانه اینکه درس می‌خوانم و گرسنه می‌شوم بی‌حساب کالری دریافت می‌کنید؟ داوطلبان هدفمند و موفق حتی برای غذا خوردنشان هم برنامه دارند از هر ماده غذایی بی‌ارزشی استفاده نمی‌کنند؛ چرا که مغز ما برای عملکرد مناسب و با بازدهی بالا نیازمند سوختی مناسب است، پس خوراکی‌هایی باارزش غذایی بالا مانند مغزیجات و میوه‌های تازه را در رژیم غذایی‌شان قرار می دهند و برای صرف وعده‌های غذایی ساعت مشخصی دارند و هرگز یک وعده‌غذایی را حذف نمی‌کنند و در وعده بعدی پرخوری نمی‌کنند. اما این موضوع چه اهمیتی دارد؟ 

تغذیه بیشتر از چیزی که فکرش را بکنید روی سطح انرژی، روحیه، خلقیات و عملکرد روزانه ما تاثیر دارد، برای مثال داوطلبی که صبحانه‌اش را حذف کرده اشتهای بیشتری برای ناهار خوردن دارد و بعد از صرف ناهار ساعت‌ها بی‌حوصله و خواب‌آلوده است یا با سوءهاضمه دست‌وپنجه نرم می‌کند و انرژی کافی برای اجرای برنامه‌هایش ندارد. 

چند نکته پراهمیت در رابطه با تغذیه مناسب داوطلبان:

  • مصرف صبحانه
  • کنترل مصرف قهوه و کافئین
  • نوشیدن 8 الی 10 لیوان آب
  • مصرف میوه و سبزیجات تازه
  • جایگزین کردن مصرف هله هوله با آجیل و مغزها
  • داشتن ساعت مشخص برای صرف هر وعده غذایی
  • استفاده از قندهای طبیعی و پیچیده به جای بیسکویت و شکلات
  • دریافت کالری مورد نیاز و اجتناب از پرخوری یا رژیم سخت گرفتن
  •  

برنامه ریزی استاندارد و منعطف 

همه داوطلبان می‌دانند که برای موفقیت در کنکور باید یک برنامه استاندارد داشته باشند؛ اما چون از اصول برنامه‌ریزی آگاهی چندانی ندارند، موفق نمی‌شوند یک برنامه مناسب برای خودشان تنظیم کنند، در نتیجه در اجرای این برنامه شکست می‌خورند. برنامه خوب، برنامه‌ای است که انعطاف‌پذیر باشد چون همه ی ما انسانیم و نه ربات! ممکن است روزی کم حوصله و کم انرژی باشیم یا اتفاق و کار غیر منتظره ای برایمان پیش بیاید که زمان و انرژی زیادی را از ما بگیرد؛ اگر برنامه شما منعطف و شناور باشد، باکس های مطالعاتی جبرانی برای جبران این عقب افتادگی در نظر گرفته می شود و با یک اتفاق یا تنبلی کل برنامه ریزی شما به هم نمی‌ریزد. اما فراموش نکنید که باید تمام تلاش خود را برای اتمام برنامه آن روز بکنید. توصیه می‌کنم ریسک نکنید و اگر برنامه مناسبی ندارید، حتما از یک مشاور مجرب کمک بگیرید. (جهت مشاهده طرح های مشاوره کلیک کنید)

فراموش نکنید که استراحت کردن بخش جدانشدنی از لایف‌استایل یک کنکوری است پس اگر بی‌وقفه و بدون استراحت درس می‌خوانید و از این بابت به خودتان افتخار می‌کنید، سخت در اشتباهید. از هر رتبه برتری که سوال کنید به شما می‌گوید در سال کنکور برای استراحت کردنش هم برنامه داشته است. استراحت و تفریح کردن در سبک زندگی کنکوری‌ها شامل استراحت روزانه و هفتگی است؛ در نظر گرفتن زمان استراحت، بین بازه‌های مطالعاتی و در پایان هفته نیز نیمی از یک روز را به استراحت و تجدید قوا اختصاص دهید. 

محدود کردن فضای مجازی و تلفن همراه 

اثر مخرب استفاده زیاد از تلفن همراه و فضای مجازی بر هیچکس پوشیده نیست اما نیازی هم نیست در سال کنکور گوشی موبایلتان را خاموش کنید و به طور کلی قید هر نوع استفاده از آن را بزنید؛ بلکه باید در استفاده از آن هوشمندانه عمل کنید. توجه کنید که در حین مطالعه به هیچ عنوان تلفن همراه کنار دستتان نباشد (مگر اینکه داخل موبایل فایل یا فیلم درسی ببینید) و حتما تایم‌های خاصی برای استفاده کردن از گوشی مشخص کنید و فقط در آن زمان‌ها اجازه استفاده متفرقه از آن را داشته باشید و از همه مهم تر هر شبکه اجتماعی یا برنامه‌ای که ذهن شما را آشفته می‌کند و تا ساعت‌ها برایتان درگیری ذهنی ایجاد می‌کند را حذف کنید. پیگیر اخبار ناگوار نباشید، چون چنین اخباری فقط تمرکز شما را از بین خواهندبرد.

داشتن اولویت بندی کارها

یکی از ارکان مهم سبک زندگی کنکوری‌ها، اولویت‌بندی برای انجام کارهای روزانه است. به طورکلی در سال منتهی به کنکور، وقت و انرژی شما باید به بهترین نحو ممکن مدیریت شود تا بتوانید از زمانی که در طول روز در اختیار دارید به بهتری شکل استفاده کنید و وقت و انرژیتان را برای انجام کارهای کم‌اهمیت هدر ندهید. توصیه می‌کنیم شب ها قبل از خواب یک لیست از تمام کارهای روز بعد بنویسید (نه فقط کارهای درسی) و بعد این لیست را بر اساس میزان اهمیت کارها مرتب کنید. رتبه برترها در زندگی‌شان اولویت‌بندی دارند و می‌دانند در حال حاضر لازم است روی برنامه‌های درسی‌شان تمرکز کند، پس کارهای متفرقه را به حداقل می رسانند و تا حد الامکان آن ها را به زمان بعد از کنکور محول می کنند.

توانایی « نه» گفتن 

یکی از رازهای سبک زندگی کنکوری های موفق، این است که این داوطلبان هنر نه گفتن را در زندگی‌شان یاد گرفته‌اند و در صورت لزوم از آن استفاده می‌کنند. حالا یک کنکوری کجا باید نه بگوید؟ هر جا که شخصی قصد داشت او را از مسیر اصلی و اهدافش دور کند یا هر چیزی که برنامه‌ریزی او را برهم می‌زند، لازم است قاطعانه به او نه بگوید. به‌این‌ترتیب همه اطرافیان متوجه می‌شوند که او در اجرای برنامه‌ها و رسیدن به اهدافش مصمم است و برای تلاش های او ارزش بیشتری قائل می‌شوند.

تنظیم روابط با دیگران 

از نکات مهم لایف استایل یک کنکوری موفق محدود کردن دایره روابط خود با دیگران است. روابط ما با افراد مختلف سطح انرژی و روحیه ما را تحت تاثیر قرار می‌دهند، برخی از این روابط ناخواسته ما را از مسیر خود منحرف می کنند حتی ممکن است تمام تلاش‌های ما را بر باد دهند، پس باید روابط اجتماعی و عاطفی خود را به شکل صحیح مدیریت کنیم. سعی کنید در جمع افرادی قرار بگیرید که با شما هم جهت هستند، هدف مشخصی برای زندگی‌شان دارند و در نتیجه شما را بهتر درک می‌کنند.

حفظ پیوستگی 

 اینکه یک هفته عالی و با انگیزه درس بخوانید و بعد دو هفته بیخیال درس شوید، عملا شما را به هیچ نتیجه‌ای نمی‌رساند. یادتان باشد رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود، پس از مطالعه نوسانی به شدت دوری کنید.

سخن پایانی

هیچ رتبه برتر کنکور یا هیچ انسان موفقی به صورت تصادفی و بدون برنامه به اهدافش نرسیده است؛ پس اگر دستیابی به اهدافتان بسیار برای شما حائز اهمیت است باید یک لایف استایل و سبک زندگی کنکوری برای خودتان انتخاب کنید؛ یعنی همه عادات و رفتارهای روزمره شما در جهت رسیدن به هدفتان باشد. هیچگاه از حرکت و تلاش خسته و نا امید نشوید. مطمئن باشید که نتیجه ماحصل، کار و تلاش است و نه فکر و خیال، پس به جای تصورات و فکر و خیال های بیهوده، بیشتر تلاش کنید و هر چه بیشتر نگرانید باید بیشتر تلاش کنید.