سبد خرید شما خالی است
شب یَلدا یا شب چلّه یکی از جشنهای قدیمی ایرانی است که از گذشته تاکنون برگزار میشود و با نام طولانیترین و تاریکترین شب سال شناخته میشود. کلمه یلدا به زبان سریانی به معنای آن یعنی تولد، زادروز و میلاد جدید است. در این جشن، طی شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیمکرهٔ شمالی، که مصادف با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته میشود. شب چله از غروب آفتاب ۳۰ آذر(آخرین روز پاییز) آغاز میشود و تا طلوع آفتاب ۱ دی(نخستین روز زمستان) ادامه مییابد. خانوادههای ایرانی معمولاً در این شب، انواع میوهها و رایجتر از همه هندوانه و انار و خرمالو را مهیا و دور هم میل میکنند. شاهنامهخوانی و قصهگویی بزرگان خانواده برای دیگر اعضای خانواده و همچنین فالگیری با دیوان حافظ نیز رایج است.
تاریخچه شکل گیری شب یلدا
در سنت زرتشت، طولانیترین و تاریک ترین شب سال را یک روز ناخوشایند میدانستند، و روشهایی که امروزه هم در این شب انجام میشود، در اصل برای دور شدن از این ناخوشایندی و بلایا بود. در آن موقع تصور میشد که نیروهای شیطانی در این شب طولانی به اوج میرسند. به همین دلیل به مردم سفارش میکردند که بیشتر شب را بیدار بمانند، تا ناخوشی به سراغ آنها نیاید. مردم نیز دور هم جمع میشدند و آخرین میوههای تابستان خود را با هم میخوردند و اینگونه خود را سرگرم میکردند تا از بدبختی دور شوند. اگرچه امروزه اهمیت مذهبی شب یلدا از بین رفته اما در فرهنگ ایرانی سنت شب زنده داری جشن و دورهمی آن و بسیاری از رسوم دیگر شب یلدا هنوز هم پابرجاست.
پاییز ثانیه ثانیه می گذرد، یادت نرود این جا کسی هست که به اندازه تمام برگ های رقصان پاییز برایت آرزوهای خوب دارد… عمرت یلدایی، دلت دریایی، روزگارت بهاری
فرا رسیدن شب یلدا را به شما دانشجویان محترم و خانواده گرامی تان تبریک عرض می کنیم. به امید لحظاتی سرشار از شادمانی و سلامتی برای شما …پیشاپیش یلدایتان مبارک باد!
موسسه آناهید گستر خلیلی